Pārvaldē jāiesniedz pieteikums Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai. Pieteikumam jābūt saņemtam Pārvaldē līdz 2025. gada 30. jūnijam.

Ja pieteikums netiks saņemts līdz 2025. gada 30. jūnijam, no 15. jūlija pastāvīgās uzturēšanās atļauja zaudēs spēku un personām līdz 2025. gada 13. oktobrim būs jāatstāj Latvijas Republikas teritorija.

Ja līdz 2025. gada 16. jūnijam persona vismaz vienu reizi būs nesekmīgi kārtojusi valsts valodas pārbaudi un līdz šim termiņam pieteikusies atkārtotas valsts valodas pārbaudes kārtošanai, kas jāveic līdz 2025. gada 30. septembrim, tad līdz 2025. gada 31. oktobrim personai jānosūta Pārvaldei pieteikums Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai, pretējā gadījumā personas pastāvīgās uzturēšanās atļauja zaudēs spēku 2025. gada 17. novembrī, un Latvijas Republikas teritorija būs jāatstāj līdz 2026. gada 15. februārim.

  • fotogrāfija 3×4 cm;
  • derīga ceļošanas dokumenta kopija (visas lapaspuses, kurās ir ieraksti vai atzīmes). Kopijas atbilstību apliecina iesniedzējs (kopija pareiza, lapaspušu skaits, vārds, uzvārds, datums, paraksts);
  • dokuments, kas apliecina regulārus finanšu līdzekļus vismaz minimālās algas mēnesī - 700 eur no 01.01.2024 (pēdējo 12 mēnešu laikā vai apliecinājums par to, ka piešķirta pensija Latvijas Republikā);
  • apliecinājums valsts valodas prasmei A2 vai augstākā līmenī;

Piezīme: šo dokumentu neiesniedz personas, kas sasniegušas 75 gadu vecumu vai kuras saņēmušas ārsta rehabilitologa vai psihiatra atbrīvojumu no valsts valodas prasmes pārbaudes. Atbrīvojumu pievieno Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieteikumam.

  • dokuments, kas apliecina valsts nodevas samaksu.
  • elektroniski, apstiprinot katru dokumentu ar drošu elektronisko parakstu un nosūtot uz elektroniskā pasta adresi pasts@pmlp.gov.lv vai uz jebkuras Pārvaldes teritoriālās nodaļas adresi;
  • pa pastu uz jebkuras teritoriālās nodaļas adresi, norādot savu elektroniskā pasta adresi un tālruņa numuru saziņai.

Iesniegto dokumentu izskatīšanas laiks var būt līdz vienam gadam. Ja personas pastāvīgās uzturēšanās kartes termiņš beidzas ātrāk un persona plānojusi ceļot, tad iesakām reģistrēt esošo pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Par dokumentu izskatīšanu maksājama valsts nodeva 70 EUR apmērā.

Rekvizīti valsts nodevas samaksai:
Saņēmējs: Valsts kase
Reģistrācijas nr. 90000050138
Saņēmēja iestāde: Valsts kase, kods TRELLV22
Konta nr. LV37TREL1060140918500
Maksājuma mērķis: “MK noteikumi Nr.557 un tās personas vārds un uzvārds, par kuru tiek veikta valsts nodevas nomaksa, statusa pieprasīšana.

NB!

Tuvākajā laikā valsts nodevas apmēru plānots mainīt.

Papildu konsultāciju var saņemt, nosūtot elektroniskā pasta ziņojumu uz adresi mn@pmlp.gov.lv.